Denna artikel publicerades ursprungig på http://www.goteborgdirekt.se/nyheter/goteborgspolitikerna-mater-konens-talartid
Göteborgspolitikerna mäter könens talartid
Göteborgs styre har börjat mäta hur mycket talartid män respektive kvinnor får på möten. Kravet är att göra tre kollar per år, men i Norra Hisingen går man längre och mäter varje gång.
Enligt stadens rödgrönrosa styre är könsuppdelad statistik ett viktigt verktyg på vägen mot jämställdhet. Därför har de beslutat att samtliga nämnder och kommunala styrelser, minst tre gånger om året, ska mäta hur länge män respektive kvinnor pratar. Till sin hjälp har de gratisappen Time to talk som automatiskt registrerar hur länge röster från varje kön hörs, utan att för den sakens skull spela in samtalet.
I Norra Hisingens stadsdelsnämnd har den rödgröna majoriteten utökat försöket.
– Tre tillfällen säger egentligen ingenting. Vi mäter rubbet och ser om vi kan läsa ut något, säger nämndordföranden Patrik Gladh (S). Hittills ser det hyfsat ut, men det är för tidigt att säga något.
Han påpekar själv att systemet har ”inbyggda utmaningar”. Till exempel är könet på nämndordföranden avgörande för talarstatistiken, eftersom hen av naturliga skäl talar mycket. Många nämndmöten följer dessutom ett förutbestämt mönster och innehåller lite politisk debatt.
Trots det tycker Patrik Gladh att mätningen är relevant, inte minst som en påminnelse om att fundera över hur mötestiden används.
– Det belyser något som kanske kan vara ett problem. Alla nämndledamöter, oavsett kön, ska känna sig trygga att lyfta frågor, säger han.
Har ojämlik talartid varit ett problem hos er?
– Det vore förmätet av mig att svara ja eller nej eftersom det inte mätts tidigare, säger Patrik Gladh.
Hur ska ni använda statistiken när mätningen avslutats?
– Det är för tidigt att föra ett hypotetiskt resonemang kring utfallet. Även om vi inte skulle nå målet med just talarstatistik måste vi försöka olika vägar.
The app in question is Time-to-talk, available for free on the App Store
Här är stadens budget för 2017 där uppdraget för timmätning gavs. På sidan 13 står det:
Talarstatistik ska föras under nämnd och styrelsemöten minst tre gånger för att synliggöra könsskillnader. Statistiken ska bifogas protokoll. Ansvar: Alla nämnder och styrelser. Ska genomföras 2017